THEATER PROJECT 2015

Theaterproject met als thema pesten en sociale uitsluiting (2015)

 

Pestgedrag en sociale uitsluiting zijn een veel voorkomend probleem in onze samenleving. De gevolgen voor jongeren die gepest worden zijn van grote invloed op hun dagelijks functioneren. De meeste jongeren hebben of krijgen als gevolg van pesten weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld.

De Almeerse stichtingen Art Loca, Kwintes, VVFlex en Het Tweede Trefpunt hebben de handen ineengeslagen en zich de opgave gesteld vanuit hun kracht een bijdrage te leveren aan de sociale veiligheid. Omdat genoemde organisaties o.a zelf mensen onder hun hoede hebben die in deze context zeer kwetsbaar zijn en dagelijks met sociale uitsluiting geconfronteerd worden.

De samenwerkende organisaties hebben een educatief theaterproject uitgedacht met als doel opbouwend sociaal gedrag, weerbaarheid en positieve betrokkenheid van kinderen en jongeren, thuis, op school, bij vrienden en in de gemeenschap te stimuleren.

Het plan is samen met jongeren theatervoorstellingen te maken voor scholen met het thema uitsluiting, met daaraan workshops gekoppeld. De voorstellingen zijn bedoeld voor de basisschool en onderbouw voortgezet onderwijs.

Het project van de theatergroepen is voor de scholen interessant als het gaat om het bewustwordingsproces bij jonge kinderen m.b.t. mensen die “anders” zijn en samen spelen. De theatergroepen heel divers samengesteld: allerlei mensen hebben zich aangesloten bij het project, een afspiegeling van de samenleving dus.

De kracht van de groep is dat verschillende mensen samen spelen en elkaar accepteren zoals ze zijn.

Het theaterproject voorziet in een behoefte op basisscholen om een actueel en beladen thema bespreekbaar te maken en sluit met de workshops aan op de kerndoelen van de basisschool genoemd in Mens en samenleving, maar ook bij de kerndoelen van Kunstzinnige oriëntatie.

DE VOORSTELLINGEN

Onderbouw: Theatervoorstelling “Een Vreemdeling” door De Theaterkanjers

Kikker en de vreemdeling VOORKANT2Duur: 30 minuten

De Theaterkanjers hebben Het verhaal “Kikker en de Vreemdeling van Max Velthuijs bewerkt tot een poppentheatervoorstelling en er een geheel eigen draai aan gegeven.

Op een dag komt er een vreemdeling in het bos wonen. Rat. Eend waarschuwt dat alle ratten dieven zijn. Ze zijn lui, brutaal en werken niet. Dat weet toch iedereen! Varkentje zegt dat ratten niet in het bos thuishoren. Maar Kikker besluit zelf een kijkje te gaan nemen….

Regie: Mieke van Dijk, Warda Tanyaui
Artistieke ondersteuning: Marjan Koopen, Taïs Nelstein

Middenbouw: Theatervoorstelling “Alle maskers af” door De Theaterwerkplaats

Alle_maskers_voorkantDuur: 45 minuten

Er was eens een land hier niet zo ver vandaan. In dit land leek iedereen op elkaar. De slager, de bakker , de schoolmeester en de babysitter. Iedereen leek zo op elkaar dat men elkaar maar moeilijk uit elkaar kon houden. De koning bedacht hiervoor een plan: hij gaf elke burger een nummer wat hij of zij op haar voorhoofd moest schilderen.

Alle burgers waren even knap, even slank en hadden dezelfde interesses en bezittingen maar waren ze wel echt gelukkig? Wie heeft het lef om anders te zijn dan de rest?

Een verhaal over: je anders voordoen dan wie je eigenlijk bent, uit angst niet geaccepteerd te worden.

Regie: Chantal Demarteau
Artistieke ondersteuning: Marjan Koopen, Taïs Nelstein

Mbo en VO: De Theatervoorstelling “Breektest” door de TheaterVIP’s

Breektest VOORKANT2Duur: 45 minuten

In de Taekwondoschool “Eunji” (Succesvol in het leven) verzamelt zich een zeer uiteenlopende groep mensen voor de lessen van master Gi (Dappere meester). Gedreven volgen zij de instructies van de master op. Zij willen allemaal succesvol worden en dapper en onverstoorbaar net als master Gi. Waarom? Wat is hun verhaal? en is Gi werkelijk zo dapper en onverstoorbaar als hij zich voordoet?

Regie: Mieke van Dijk, Warda Tanyaui
Film, geluid en artistieke ondersteuning: Thomas Tselentis en Arne Kolkman.

Love Aaj Kal (Liefde van tegenwoordig)

Alex jan Naber (acteur/danser met een verstandelijke beperking) en Chandenie Tedjai (danseres en stagiair bij Art Loca in Almere) bereiden een voorstelling voor met Bollywood dans. In dit filmpje vertellen zij over hun samenwerking en waar de voorstelling over gaat.

Theater voorstelling Het Kantoor

Brandenburg Senior,eigenaar van een groot concern, gaat met pensioen en de jonge, onervaren en levensgenietende zoon moet van de ene dag op de andere dag de nieuwe directeur worden van dit grote bedrijf. Dat brengt de nodige problemen met zich mee.

Verboden liefde

Aaron is een verlegen jongen die verliefd is op een meisje Karin. Hij durft zijn gevoelens niet uit te spreken omdat hij bang is om afgewezen te worden. Karin heeft allang door dat Aaron haar leuk vind maar zegt niks.

Op een zonnige dag zit Aaron op een bank in het park hij heeft daar afgesproken met Karin. Aaron wil aan haar vragen of Karin mee naar de bioscoop wil. Karin zegt ja en loopt snel naar huis. Aaron blijft achter in het park, het wordt donker en stil, hij wil naar huis.

Aarn draait zich om en ziet een vreemde oude vrouw met een kap achter een boom staan, Aaron schrikt. De vrouw blijkt Karin en Aaron altijd in de gaten te houden. De vreemde oude vrouw zegt dat dit soort mensen niet bij elkaar horen.

Aaron begrijp er nets van, sindsdien worden Karin en Aaron achtervolgd door de vreemde vrouw. Op een avond wordt Karin door deze ontvoert, Aaron wil koste wat het kost zijn geliefde Karin terug!

Gaat het Aaron lukken om zijn liefde terug te krijgen?

Kijkje achter de schermen van de laatste voorstelling Alle Maskers Af!

artloca_logo_final_cmyk

OVER ART LOCA

Stichting Art Loca in Almere. Een fijne plek waar muziek, creativiteit, podiumkunst en persoonlijke en artistieke ontwikkeling voor mensen met èn zonder beperking helemaal voorop staat. Wil je meer weten klik hier.

VOOR WIE

Iedereen kan zich aanmelden bij Art Loca . Zowel mensen met als zonder indicatie voor dagbesteding. En ook mensen met Zorg in Natura (ZIN) als met een Persoons Gebonden Budget (PGB). Lees meer via deze link.

AMBACHTS ATELIER

Al heb je een beperking, iedereen heeft bepaalde vaardigheden waar hij of zij goed in is. Het Ambachts Atelier helpt je deze te ontdekken en te ontwikkelen. Meld je aan! Meer weten? Volg deze link.

THEATER PROJECT 2017

Bij de theaterlessen ontwikkelen onze clienten hun muzikale en acteertalenten onder leiding van professionele regisseurs en  artiesten. Lees meer.

Art Loca staat voor persoonlijke en artistieke ontwikkeling voor mensen met en zonder beperking, en staat voor:

 

R

ART

Art, kunst als middel en kunst als doel.

R

LOVE

Love, Liefde staat voor de mens en liefde staat voor het vak.

R

EN CARE

Care, staat voor zorg en zorgvuldigheid.

Nieuwsgierig geworden?